Започна строежът на новата сграда по проекта УНИТе, където ще се помещава

...
Започна строежът на новата сграда по проекта УНИТе, където ще се помещава
Коментари Харесай

Започна строежът на Центъра за върхови постижения на Софийския университет |

Започна градежът на новата постройка по плана УНИТе, където ще се помещава Центърът за върхови достижения на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, оповестиха от висшето образователно заведение. 

Проектът планува лаборатории за Интернет на нещата (IoT), „ Отворени данни и услуги с тях за жителите “, „ Интернет на нещата в интелигентните градове “ и „ Data Science “, конферентни зали, стаи за видеоконферентни диалози, иновационни конгреси и други

Новата постройка ще е триетажна и с обща застроена повърхност от съвсем 4000 кв. м. Тя ще бъде ситуирана в Кампус Лозенец на Софийския университет, наоколо до Факултета по математика и информатика. 

Днес на тържествена гала по започването на строежа  участваха министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, кметът на София Йорданка Фандъкова, деканът на Факултета по математика и информатика доцент Първан Първанов, шефът на Изпълнителната дирекция Иван Попов, кметът на регион Лозенец Константин Павлов и представители на академичната общественост.

Проф. Ана Пройкова от Факултета по математика и информатика откри събитието и означи, че този ден ще се запомни с първата копка на плана, спечелил с най-вече точки надпреварата в състезанието на оперативната стратегия за просвета, обучение и образован напредък.

Председателят на Управителния съвет и началник на плана проф. Красен Стефанов описа повече за плана и постройката, която следва да бъде издигната. Той акцентира, че планът се отличава от всички останали с това, че цели да сътвори разпределена научна инфраструктура, която да обхване на процедура цялата страна. По думите му с изключение на в Софийския университет ще бъдат построени сходни здания и инфраструктури в Техническия университет в София, в Бургас, Русе и Шумен. Проф. Стефанов акцентира, че планът е мултидисциплинарен, т.е. задачата е да се употребяват актуалните способи, математиката, информатиката, осведомителните технологии за реализацията на доста значими модерни приложения в бизнеса и обществото, като за задачата вътре в научната активност на плана са поканени доста сътрудници от природонаучните факултети на Софийския университет – Факултета по химия и фармация, Физическия факултет и Биологическия. „ Целта е да превърнем тази нова постройка в един доста значим теоретичен център, който да обслужва цялата научно-изследователска активност в Софийския университет, както и посредством разпределената инфраструктура и в страната “.



Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави всички и съобщи, че единствено на това място се построяват три здания – две на Центъра за върхови достижения и една на Центъра за подготвеност. Два от тези три центъра са в региона на осведомителните технологии, към тях се прибавя трети институт, който с доста положително финансиране ще се занимава с огромни данни и изкуствен интелект, уточни ректорът.

„ В тези най-важни и най-модерни области ще имаме три огромни структури, финансирани с десетки милиони. Това е в действителност доста надалеч от картината, която виждахме преди 10 години, когато нямаше никакви средства за инфраструктура, за първи път в тази най-важна научна област имаме доста огромни благоприятни условия за триумф “, сподели проф. Герджиков и добави, че сходни огромни средства би трябвало да се влагат и в региона на биотехнологиите, тъй като това е другата втора огромна перспективна област с изключение на осведомителните технологии.

„ Много сме щастливи и сме доста обнадеждени, че ще имаме триумф, който ще бъде триумф освен за науката, само че и за стопанската система и за обществото “, означи още проф. Герджиков и пожела триумф.



Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков означи, че за него в това събитие са значими две неща: първо, че едно запустяло място, което от десетки години бе необитаемо и неприятно, има късмет след няколко години да бъде център на науката освен в София, само че и в България. Проф. Денков изрази вярата си, че натрупването на институти на това място ще сложи и Софийския университет, и българските висши учебни заведения на друго качествено равнище на европейската сцена:

„ Имаме безусловно всички благоприятни условия това да се осъществя, остават единствено две условия – едното е да успеем да притеглим още хора, тъй като институтите не са постройките, това са учените, които работят в тях, би трябвало да успеем да притеглим и учени от чужбина “. По думите на проф. Денков второто изискване е тези здания да не останат с огради сред тях, а да бъдат един общ комплекс от научни институти, които работят дружно, дружно с Факултета по математика и информатика, дружно с сътрудниците от Българската академия на науките.

„ Ако това се случи, София, България, ще наподобяват по напълно друг метод. Това към този момент не е фантазия, това е проект за деяние “, сподели още министърът и пожела триумф.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поздрави екипа, подготвил плана, за големите им старания и изрази задоволството си, че програмата „ Наука и обучение за образован напредък “ към този момент дава своите плодове, тъй като тази стратегия е извънредно значима и за града ни и за страната.

„ Икономика, учредена на технологиите и нововъведенията подсигурява развиването на града, само че подсигурява и още нещо доста значимо – това е привличането на хората, на фрагментите. София и България разполагат с доста млади гении. Вие го знаете по-добре от мен, тъй като това са вашите студенти, ваши специализанти “, сподели още госпожа Фандъкова и означи, че с цел да запазим тези гении, с цел да насърчим да се развиват, би трябвало да имаме добра инфраструктура.



Г-жа Фандъкова изрази задоволството си, че запустелият терен ще се трансформира в нещо освен прелестно, само че и извънредно значимо – в един кампус, в едно съсредоточие на научна инфраструктура. В умозаключение тя пожела триумф на всички.

Кметът на община „ Лозенец “ Константин Павлов изрази насладата си, че в границите на няколко месеца получава трета покана за сходни обекти на територията на общината. Той съобщи, че всяка една такава постройка, всеки подобен център способства за динамичността и за жизнеспособността както на самия университет, по този начин и на града към него. А градът има потребност от млади и динамични хора, които да се развиват.

Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Наука, обучение и образован напредък “ Иван Попов изрази насладата си за напредъка на плана. Той акцентира ролята на Софийския университет като водещ в България, само че и като университет, който взе участие в няколко такива центрове и пожела триумф на всички.

Деканът на Факултета по математика и информатика доцент Първан Първанов изрази благодарността си към хората от екипа на плана за положените старания и за свършената работа досега. Той подчертава върху мястото, на което ще бъде построена мрежа от научни институции, който се надява да не е просто нещо значимо за студентите и преподавателите от Факултета по математика и информатика, а и за всички сътрудници от другите факултети. Място, в което бъдещите студенти ще се построяват като бъдещите учени на страната ни, сподели доцент Първанов.

В края на церемонията проф. Денков, проф. Герджиков, проф. Стефанов и госпожа Фандъкова алегорично направиха първата копка на новата постройка.

Строително-монтажните действия ще бъдат изпълнени от „ Никмар кънстракшън “ ЕООД и са на стойност 6 599 400 лева с Данък добавена стойност. Договорът бе подписан на 11 декември 2020 година с общ период за осъществяване 700 календарни дни от разкриване на строителната площадка. Сградата е проектирана от „ Екса “ АД.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР